Tuesday, November 23, 2010

Baby's Got a Temper


Odata cu toamna a venit si anotimpul racelilor. Ca niciodata in aceasta toamna am fost deja racita de doua ori, not good. Vineri, my boyfriend (aka Pataki) s-a intors din Eurotrip-ul sau de aproape o saptamana (care mie mi s-a parut mai degraba o luna!) cu o raceala frumusica, adica naspa de tot, cu tuse seaca si febra. Naturista familiei (aka Me) s-a pus pe treaba si a preparat licorile magice ale bunicii si ale mamei pentru a-l scapa cat mai repede de tusea si febra cea rea! M-am gandit ca fiind sezonul racelilor si gripelor sa va impartasesc si voua cateva din retetele naturiste pe care le folosesc eu pentru a vindeca o raceala.
In primul rand everybody knows ca atunci cand esti racit trebuie sa consumi foarte multe lichide, in special calde, cum ar fi ceaiurile si supele. Din categoria ceaiuri am preparat ceai de tei (din flori&frunze de tei vero) care este recomandat in raceli, bronsite, stari febrile etc. ceai de musetel (din plic) care este recomandat la amigdalite, astm, alergii etc. si ceai de menta (tot vero, de la bunica) care este recomandat in probleme respiratorii, raceli, astm, bronsite etc. Am folosit aceste ceaiuri in diferite combinatii impreuna cu lamaie si miere. Daca al meu n-ar fi asa de "sensibil" sa zic asa, i-as fi facut si ceai de ceapa, care este excelent in raceli, astm, pneumonie etc. dar nu este foarte placut la gust, trebuie sa recunosc ca nici mie nu-mi face placere sa-l beau. Ar mai fi de amintit si ceaiul de ghimbir care este foarte bun contra tusei si durerilor de gat.
Tot din categoria lichide face parte si supa, de preferat supa de pui cu multe legume, aceasta fiind fierbinte ajuta la expectoratii, linisteste durerile de gat si reface pierderile de lichide.
Pentru calmarea simptomelor de raceala si gripa, pe langa ceaiuri si supe putem consuma si unele alimente minune care ne ajuta organismul sa trecem peste aceste stari neplacute, acestea sunt:
Sfecla rosie - un lucru foerte important despre sfecla rosie este ca vitaminele si microelementele din aceasta nu se distrug in procesul de prelucrare termica. Are proprietati antigripale si antiinfectioase, scade febra. Se poate consuma cruda in salate sau in sucuri naturale (in combinatie cu suc de mere, morcovi, lamaie etc.) coapta sau fiarta. Eu am preparat un suc din 2 sfecle, 2 mere si o lamaie, foarte bun la gust.
Hrean - hreanul este un remediu traditional pentru raceala, se poate consuma ca atare ras sau se pot prepara siropuri si tincturi. Desfunda nasul si sinusurile, elibereaza caile respiratorii. (Prin pura intamplare l-am rugat pe Pataki ieri sa-mi rada niste hrean ;)
Usturoi - ca si hreanul, usturoiul este un tratament traditional, efectele lui impotriva racelii sunt cunoscute de sute de ani, contine mai mult de 20 de substante antivirale si antibacteriene, se considera a fi un antibiotic natural. Se poate consuma ca atare, mestecand cate un catel de 3 ori pe zi sau combinat cu miere. Zdrobiti 10 catei de usturoi si amestecati-i cu 10 linguri de miere, se ia o lingurita destul de des cam odata pe ora, eu nu am incercat inca).
Ceapa - si ceapa se considera a fi un antibiotic natural, vindeca foarte bine tusea si bronsita, ajuta sistemul imunitar. Se poate consuma in decocturi, ceaiuri sau sucuri naturale, sucul proaspat stors se amesteca cu suc de portocale sau grapefruit pentru un gust mai bun, nici acest suc nu l-am incercat inca, in schimb am baut ceai de ceapa care este destul de gretos, dar ce conteaza daca te ajuta;).
Lamaie - datorita continutului bogat in vitamina c lamaia vindeca raceala si virozele, lupta cu infectiile de orice fel. Se poate consuma in sucuri, ceaiuri, sub forma de limonada sau in combinatie cu miere, o lamaie se curata de coaja, se taie cuburi si se amesteca cu cateva linguri de miere, se ia cate o lingurita cam odata pe ora sau dupa fiecare criza de tuse este foarte bun la gust:).
Ridiche neagra - mai putin cunoscuta, ridichea neagra este un antibacterian excelent, lupta impotriva tusei si bronsilei. Se poate consuma cruda, in salate ca si ridichea obisnuita, sub forma de sucuri in combinatie cu lamaie si alte fructe sau sub forma de sirop, se scobeste o ridiche si se umple cu miere, din siropul obtinut se bea o lingurita dupa fiecare masa. Eu am incercat toate variantele, sucul si siropul sunt usor picante dar nimic grav.
Ghimbir - mai putin cunoscut in tara noastra (in China este cunoscut de peste 3000 de ani) ghimbirul este excelent in combaterea afectiunilor respiratorii, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. Se poate consuma crud in salate sau sub forma de ceaiuri si tincturi. Ceaiul se prepara din radacina de ghimbir care se gaseste la orice supermarket, se taie o bucata din radacina, se da pe razatoare mica sau se taie felii subtiri (eu l-am taiat felii) si se pune in apa clocotita, se acopera vasul si se lasa 30 de minute, se strecoara si se bea cu inghitituri mici. Atentie, a nu se consuma seara deoarece este energizant!
Aceste sunt doar cateva din proprietatile acestor alimente minune, majoritatea lor poate fi folosita cu succes si in alte afectiuni sau chiar boli grave, voi mai reveni la ele si cu ocazia altor postari. Sa ramanem la racelala deocamdata.
Impotriva racelii sunt la indemana si baile firbinti, mai ales cand apar frisoanele. O baie fierbinte poate avea un puternic efect antigripal, deoarece scade rezistenta microbilor. Umpleti cada cu apa fierbinte puneti cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau pin/brad si relaxati-va, insa nu exagerati, maxim 20 de minute.
Uleiurile esentiale se mai pot folosi si la inhalatii, punem cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa clocotita si tinem capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute sau in candele (lampi) odorante folosite pentru aromatizarea camerei, aceste uleiuri desfunda nasul, relaxeaza si ajuta la starea generala de bine, se umple vasul lampii cu apa, se pun cateva picaturi de ulei si se aprinde lumanarea (trebuie avut grija sa fie apa in vas atata timp cat lumanarea arde). Pentru raceala se folosesc uleiri esentiale de eucalipt, pin, brad, menta, busuioc etc.
Cam astea sunt remediile naturiste pe care le folosesc eu impotriva racelii sau gripei. Sper sa va fie de ajutor. Nu uitati ca totusi e mai usor sa previi decat sa tratezi orice boala (poate scriu o postare si despre asta;).
An apple a day keeps the doctor away! Sa fiti sanatosi!




(Pentru cei care nu cunosc melodia care da titlul acestui post, o puteti asculta aici.)
Photocredit: Patakiphotography

No comments:

Post a Comment