Monday, November 29, 2010

Advent & first DIY

Ieri a fost prima duminica de Advent. Iar eu cum sunt o Christmas Freak, deja de sambata dimineata am inceput sa ma agit ca coronita sa fie gata, am sa va arat si voua cum am facut-o, acesta fiind primul proiect Do It Yourself de pe blog, dar si primul din seria "pregatiri de craciun":) Dar first things first sa vorbim putin despre Advent. Adventul este perioada precedenta craciunului si dureaza patru saptamani, semnificand perioada de pregatire pentru Craciun. Cuvantul Advent provine din latina "adventus" si inseamna "venire". Prima coronita de advent a fost pregatita in 1860 si era compusa dintr-o coroana mare din crengi de brad si 24 de lumanari, cate una pentru fiecare zi precedenta Craciunului. Cu timpul s-a redus numarul lumanarilor la 4, cate una pentru fiecare Duminica. Conform traditiei lumanarile trebuie sa fie de culoare mov respectiv una roz, movul semnificand cainta iar rozul, care se aprinde in a treia duminica semnificand fericirea, bucuria. Cele patru saptamani simbolizeaza asteptarea de 4000 de ani a poporului evreu. Gata cu istoria, sa trecem la treaba. In primul rand veti avea nevoie de o coronita din crengi de brad (eu am cumparat-o de la o "florarie de cartier" cu 5 lei) sau doar de niste crengute de bard (anul trecut nici eu n-am avut coronita doar crengute!). Veti mai avea nevoie de 4 lumanari, de care doriti, anul acesta am cumparat simple, albe, anul trecut am avut mai mari, galbene sau puteti urma traditia cumparand 3 mov, violet si una roz. Aceste doua elemente sunt esentiale (coronita si lumanarile) in rest nuprea conteaza cu ce ornati coronita, puteti folosi diferite materiale si culori dupa placul vostru. Hai sa va arat cum am procedat eu si ce a iesit:
Aceasta este coronita, foarte frumoasa si forte bine realizata. Acestea sunt elementele de decoratiune pe care le-am folosit, vedeti aici o tava pe care sa pun coronita, niste ghirlande cu floricele de plastic, lumanari, in punga aceea sunt flori uscate parfumate, si niste ornamente de craciun din lemn.Prima data am pus ghirlanda, doar una.
Apoi am pus lumanarile.
Am adaugat florile uscate si decoratiunile de craciun.
Si gata. Foarte simpla dar de efect, si daca ati putea simti ce bine miroase!
Aseara am aprins prima lumanare. A fost foarte frumos. Abia astept craciunul, sper ca si voi! Revin cat de curand cu alte idei de craciun! Happy crafting!





Fotografii realizate de mine (cum sunt de altfel toate de pe acest blog, la care nu am pus sursa) in afara de ultimele doua care sunt ale lui Pataki, evident!;)


Friday, November 26, 2010

Yumm!


Am pus aceste fotografii sa vedeti si voi ce bunatati gateste al meu, si evident sa va fac in ciuda:)) Asa ca enjoy and try not to drool over your keyboard:)))

Fotografiile sunt si ele evident facute de Pataki! Se vede diferenta, don't you think?? Si nici macar nu le-a "trecut" prin photoshop!!!

Wednesday, November 24, 2010

Salata de multivitamine

Inca o reteta minunata si foarte sanatoasa pe care am gasit-o pe blogul lui Edith, de care v-am mai povestit Edit's kitchen and more. Este o reteta foarte potrivita pentru acest anotimp si mai ales daca sunteti sau ati fost raciti. Am schimbat putin reteta, nu am pus ardei gras dar in schimb am pus telina. Reteta suna in felul urmator: varza alba, ridiche neagra, sfecla rosie, morcovi, telina, ceapa rosie, usturoi, ulei&otet, sare&piper. Unele din aceste ingrediente le stiti deja din postarea mea anterioara deci nu trebuie sa va spun cat de sanatoase sunt, cum sunt de altfel toate ingredientele din aceasta salata minunata, este o adevarata bomba de vitamine. Pentru a prepara salata, tocam legumele marunt sau le dam pe razatoare, punem deasupra usturoiul zdrobit, sarea si piperul, uleiul(2 linguri) si otetul(o lingurita). Amestecam totul bine si punem la frigider pentru cateva ore, eu m-am grabit si nu am lasat salata sa stea mult la frigider, dar avea dreptate Edith, a fost mai buna adoua zi. Se poate consuma si singura sau ca garnitura pe langa alte preparate (fripturi, cartofi prajiti etc.). Pofta buna la vitamine!

Tuesday, November 23, 2010

Baby's Got a Temper


Odata cu toamna a venit si anotimpul racelilor. Ca niciodata in aceasta toamna am fost deja racita de doua ori, not good. Vineri, my boyfriend (aka Pataki) s-a intors din Eurotrip-ul sau de aproape o saptamana (care mie mi s-a parut mai degraba o luna!) cu o raceala frumusica, adica naspa de tot, cu tuse seaca si febra. Naturista familiei (aka Me) s-a pus pe treaba si a preparat licorile magice ale bunicii si ale mamei pentru a-l scapa cat mai repede de tusea si febra cea rea! M-am gandit ca fiind sezonul racelilor si gripelor sa va impartasesc si voua cateva din retetele naturiste pe care le folosesc eu pentru a vindeca o raceala.
In primul rand everybody knows ca atunci cand esti racit trebuie sa consumi foarte multe lichide, in special calde, cum ar fi ceaiurile si supele. Din categoria ceaiuri am preparat ceai de tei (din flori&frunze de tei vero) care este recomandat in raceli, bronsite, stari febrile etc. ceai de musetel (din plic) care este recomandat la amigdalite, astm, alergii etc. si ceai de menta (tot vero, de la bunica) care este recomandat in probleme respiratorii, raceli, astm, bronsite etc. Am folosit aceste ceaiuri in diferite combinatii impreuna cu lamaie si miere. Daca al meu n-ar fi asa de "sensibil" sa zic asa, i-as fi facut si ceai de ceapa, care este excelent in raceli, astm, pneumonie etc. dar nu este foarte placut la gust, trebuie sa recunosc ca nici mie nu-mi face placere sa-l beau. Ar mai fi de amintit si ceaiul de ghimbir care este foarte bun contra tusei si durerilor de gat.
Tot din categoria lichide face parte si supa, de preferat supa de pui cu multe legume, aceasta fiind fierbinte ajuta la expectoratii, linisteste durerile de gat si reface pierderile de lichide.
Pentru calmarea simptomelor de raceala si gripa, pe langa ceaiuri si supe putem consuma si unele alimente minune care ne ajuta organismul sa trecem peste aceste stari neplacute, acestea sunt:
Sfecla rosie - un lucru foerte important despre sfecla rosie este ca vitaminele si microelementele din aceasta nu se distrug in procesul de prelucrare termica. Are proprietati antigripale si antiinfectioase, scade febra. Se poate consuma cruda in salate sau in sucuri naturale (in combinatie cu suc de mere, morcovi, lamaie etc.) coapta sau fiarta. Eu am preparat un suc din 2 sfecle, 2 mere si o lamaie, foarte bun la gust.
Hrean - hreanul este un remediu traditional pentru raceala, se poate consuma ca atare ras sau se pot prepara siropuri si tincturi. Desfunda nasul si sinusurile, elibereaza caile respiratorii. (Prin pura intamplare l-am rugat pe Pataki ieri sa-mi rada niste hrean ;)
Usturoi - ca si hreanul, usturoiul este un tratament traditional, efectele lui impotriva racelii sunt cunoscute de sute de ani, contine mai mult de 20 de substante antivirale si antibacteriene, se considera a fi un antibiotic natural. Se poate consuma ca atare, mestecand cate un catel de 3 ori pe zi sau combinat cu miere. Zdrobiti 10 catei de usturoi si amestecati-i cu 10 linguri de miere, se ia o lingurita destul de des cam odata pe ora, eu nu am incercat inca).
Ceapa - si ceapa se considera a fi un antibiotic natural, vindeca foarte bine tusea si bronsita, ajuta sistemul imunitar. Se poate consuma in decocturi, ceaiuri sau sucuri naturale, sucul proaspat stors se amesteca cu suc de portocale sau grapefruit pentru un gust mai bun, nici acest suc nu l-am incercat inca, in schimb am baut ceai de ceapa care este destul de gretos, dar ce conteaza daca te ajuta;).
Lamaie - datorita continutului bogat in vitamina c lamaia vindeca raceala si virozele, lupta cu infectiile de orice fel. Se poate consuma in sucuri, ceaiuri, sub forma de limonada sau in combinatie cu miere, o lamaie se curata de coaja, se taie cuburi si se amesteca cu cateva linguri de miere, se ia cate o lingurita cam odata pe ora sau dupa fiecare criza de tuse este foarte bun la gust:).
Ridiche neagra - mai putin cunoscuta, ridichea neagra este un antibacterian excelent, lupta impotriva tusei si bronsilei. Se poate consuma cruda, in salate ca si ridichea obisnuita, sub forma de sucuri in combinatie cu lamaie si alte fructe sau sub forma de sirop, se scobeste o ridiche si se umple cu miere, din siropul obtinut se bea o lingurita dupa fiecare masa. Eu am incercat toate variantele, sucul si siropul sunt usor picante dar nimic grav.
Ghimbir - mai putin cunoscut in tara noastra (in China este cunoscut de peste 3000 de ani) ghimbirul este excelent in combaterea afectiunilor respiratorii, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. Se poate consuma crud in salate sau sub forma de ceaiuri si tincturi. Ceaiul se prepara din radacina de ghimbir care se gaseste la orice supermarket, se taie o bucata din radacina, se da pe razatoare mica sau se taie felii subtiri (eu l-am taiat felii) si se pune in apa clocotita, se acopera vasul si se lasa 30 de minute, se strecoara si se bea cu inghitituri mici. Atentie, a nu se consuma seara deoarece este energizant!
Aceste sunt doar cateva din proprietatile acestor alimente minune, majoritatea lor poate fi folosita cu succes si in alte afectiuni sau chiar boli grave, voi mai reveni la ele si cu ocazia altor postari. Sa ramanem la racelala deocamdata.
Impotriva racelii sunt la indemana si baile firbinti, mai ales cand apar frisoanele. O baie fierbinte poate avea un puternic efect antigripal, deoarece scade rezistenta microbilor. Umpleti cada cu apa fierbinte puneti cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau pin/brad si relaxati-va, insa nu exagerati, maxim 20 de minute.
Uleiurile esentiale se mai pot folosi si la inhalatii, punem cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa clocotita si tinem capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute sau in candele (lampi) odorante folosite pentru aromatizarea camerei, aceste uleiuri desfunda nasul, relaxeaza si ajuta la starea generala de bine, se umple vasul lampii cu apa, se pun cateva picaturi de ulei si se aprinde lumanarea (trebuie avut grija sa fie apa in vas atata timp cat lumanarea arde). Pentru raceala se folosesc uleiri esentiale de eucalipt, pin, brad, menta, busuioc etc.
Cam astea sunt remediile naturiste pe care le folosesc eu impotriva racelii sau gripei. Sper sa va fie de ajutor. Nu uitati ca totusi e mai usor sa previi decat sa tratezi orice boala (poate scriu o postare si despre asta;).
An apple a day keeps the doctor away! Sa fiti sanatosi!




(Pentru cei care nu cunosc melodia care da titlul acestui post, o puteti asculta aici.)
Photocredit: Patakiphotography

Tuesday, November 2, 2010

I like chinese

Dupa cum spune si titlul acestei postari, imi place mancarea chinezeasca, chiar foarte mult. Asa ca din cand in cand mai incerc sa reproduc cate o reteta. Reteta de fata am gasit-o pe blogul lui Adi Hadean, este simpla si foarte gustoasa! Enjoy!
Taiem niste piept de pui fasii, il condimentam cu sare, piper, curry si il prajim intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce s-a prajit scoatem carnea din tigaie.

Maruntim si legumele, adica: vreo 2 ardei capia, 2-3 catei de usturoi, un dovlecel, un zucchini si cam jumatate dintr-o capatana de varza. Punem legumele la prajit in aceeasi tigaie in care s-a prajit carnea.
Cand s-au patruns legumele (nu le prajim prea mult sa ramana crocante) adaugam carnea si putin sos de soia.
Ca garnitura fierbem cam o cana de orez cu bob lung, iar dupa ce s-a fiert il prajim intr-o tigaie bine incinsa cu putin ulei. Cand s-a prajit orezul adaugam doua oua bine batute si niste sos de soia.
La servire adaugam niste seminte de susan prajite! Pofta buna!